Het taxidermieproces

Taxidermie is het proces waarbij een dier wordt geprepareerd en opgezet. Voor vlinders en insecten is dit een ander proces dan voor grotere dieren.  

Als taxidermist moet je verschillende technieken beheersen. Je moet kennis hebben van anatomie, biologie en chemie.

Een dier opzetten is nauwkeurig handwerk en kost veel tijd. Het is een ambacht waarbij veel oefening en ervaring nodig is. Maar het resultaat is een prachtig opgezet insect dat tientallen jaren mooi blijft.

“Vlinders prepareren heeft iets magisch.
Het is een ambacht waarbij je gedroogde insecten als het ware weer tot leven tovert.”
 

Wil je leren hoe je zelf een vlinder of kever opzet? Volg dan een van de workshops die ik geef bij Bos en Fauna. Bos en Fauna in Schaarsbergen is één van de grootste aanbieders in West-Europa van cursussen en workshops op het gebied van taxidermie.

Stap 1 - verzamelen en drogen

Het proces begint met het verzamelen van de insecten. Overleden exemplaren worden verzameld en gedroogd. Het drogen duurt ongeveer twee weken. De kwekerij levert de vlinders aan in speciale envelopjes met gesloten vleugels.

Stap 2 – behandeling en opzetten

Ik ontvang de gedroogde insecten van de kwekerij en zal ze nu eerste behandelen met vocht zodat ze weer zacht worden. Dit proces duurt 2 tot 3 dagen. Daarna kan het insect worden opgezet.

De vlinders worden nu gespannen op een zogenoemde spanplank. Dit zijn twee planken van zachthout parallel aan elkaar, met een gleuf ertussen waar het lichaampje in past. De vlinder wordt door de borstkast opgeprikt en de vleugels worden met glassinestrips op hun plek gehouden.

Ik positioneer het insect in een houding waarin het zo mooi mogelijk tot z’n recht kom. Hierbij gebruik ik naalden om de vleugels en ledematen op hun plaats te houden. Soms gebruik ik ook kleine stukjes karton of piepschuim om het dier beter vorm te geven. Als het insect de juiste houding heeft, moet het een paar weken drogen. 

Stap 3 – inlijsten

Na het opzetten kan het insect in een lijst op stolp worden geplaatst. Vaak gaat het om een enkel insect maar ook soms ook om meerdere exemplaren per lijst of stolp. Dan is de compositie erg belangrijk.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.